September 29, 2022


Med se često koristi kao prirodni zaslađivač, ali se također brani zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava.

Posljednjih godina, manuka med, vrsta meda napravljena od nektara cvijeta stabla manuke, grma koji potječe s Novog Zelanda, stekao je pozornost zbog svoje potencijalne medicinske vrijednosti.

Manuka med je jednosupni med, što znači da ga pčele proizvode prvenstveno od nektara jedne biljne vrste, u ovom slučaju stabla manuke. Med s jednim cvjetom posebno je poželjan zbog bogatog sadržaja fenola, vrste spoja koji može pružiti antioksidanse i druge zdravstvene prednosti.

Manuka med također sadrži veliku količinu metilglioksala (MGO), antimikrobnog markera koji može biti koristan u kontroli mikrobne infekcije.

Sklopili smo partnerstvo s brendom meda Manuka comvita Evo pet sjajnih činjenica o ovom svestranom proizvodu.

Istraživači Proučavali su manuka med za njegovu upotrebu u raznim medicinskim svojstvima, s posebnim interesom za njegov potencijal u sprječavanju infekcija i rasta bakterija.

2008. god. Istraživanje Identificiran metilglioksal (MGO) kao spoj antimikrobnog djelovanja u manuka medu. Proizvodi se dehidracijom dihidroksiacetona, prirodne fitokemikalije koja se nalazi u nektaru cvijeta manuke.

Ilustracija osobe koja trlja med na bolno rame

traži Predlaže se da manuka med može biti koristan kada se koristi lokalno za liječenje opeklina, čireva i drugih rana. na primjer, studije Klinička ispitivanja su pokazala da Manuka med može biti obećavajući kada se radi o liječenju oštećenja epitelnih barijera kože kod žrtava opeklina tako što pomaže u sprječavanju rasta bakterija.

Osim toga, antimikrobna svojstva manuka meda mogu ga učiniti potencijalnim kandidatom za upotrebu u prirodnim antibioticima.

Imajte na umu da nema svaki manuka med istu količinu antibakterijskog djelovanja. Antibakterijska snaga Manuka meda ocijenjena je na temelju jedinstvenog Manuka faktora (UMF), koji se mjeri MGO u medu i ukupnim sadržajem fenola. traži Predlaže se da se med s UMF-om iznad 10+ smatra terapeutski učinkovitim.

Zbog jedinstvenih prednosti Manuka meda i proizvodnih zahtjeva, cijene su često više od ostalih vrsta meda, u rasponu od oko 30 USD do preko 1000 USD po boci na temelju UMF-a meda.

Nedostatak rane regulacije u kombinaciji s velikom potražnjom doveo je do priljeva lažnih prodavača Manuka meda. Ponekad prodavači mogu netočno prepoznati višecvjetni med ili nekvalitetni razrijeđeni med kao jednocvjetni manuka med.

Povrh krivotvorenih proizvoda, popularnost Manuka meda također je pridonijela povećanoj krađi košnica i krivolovu meda.

U prosincu 2017. Novi ZelandMinistarstvo primarne industrije (MPI) Znanstveni program izradio je propise za provjeru kvalitete Manuka meda i standardizaciju njegove znanstvene definicije. Međutim, važno je napomenuti da je MPI tek počeo provoditi propise u kolovozu 2018. Prema propisima, med mora proći DNK test kako bi se potvrdio DNK iz Manuka peludi.

Osim testiranja, MPI je uveo zahtjeve opskrbnog lanca kako bi se lakše ušlo u trag Manukinim proizvodima.

Ako kupujete Manuka med, evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju kako biste utvrdili da je autentičan:

  • Med bi trebao biti označen s navedenim zajamčenim sadržajem MGO.
  • Oznaka mora imati UMF marku koja jamči čistoću, snagu i autentičnost Manuka meda.
  • Na etiketi je navedeno da dolazi s Novog Zelanda.

comvita Premium Raw Single Flower Manuka med s Novog Zelanda ima UMF™ certifikat i neovisno testiran.

Da bi se manuka med smatrao jednodomnim, pčele koje ga proizvode moraju dobiti većinu svog nektara sa stabala manuke. To postavlja mnoge izazove.

Prvo, sezona cvatnje traje samo 6 do 12 tjedana diljem Novog Zelanda ili oko 4 do 6 tjedana na bilo kojoj lokaciji, tako da postoji samo kratak period za pčele da dobiju pravi nektar za Manuka med. Ako je kišovito ili vjetrovito tijekom sezone cvatnje, pčele mogu smanjiti vrijeme koje provode tražeći hranu i mogu oštetiti cvjetove manuke.

Drugo, prema Manuka i Kanuka Farm Guide Od 2017. neki su iskusni pčelari izvijestili da manuka nije preferirano cvijeće za pčele što bi ih moglo navesti da traže hranu iz drugih izvora. To je zato što Manuka cvijeće proizvodi samo vrlo male kapi nektara, dok drugo cvijeće proizvodi veće količine nektara (kao što je djetelina).

Ponekad pčele mogu tražiti atraktivnije izvore nektara. To može smanjiti MGO u medu i uzrokovati da postane multifloralan.

Manuka i Kanuka Farm Guide Neki proizvođači meda sudjeluju u okruživanju svojih košnica s najmanje 99 do 124 hektara (40 do 50 ha) grmova manuke kako bi pokušali smanjiti vjerojatnost da pčele lete izvan tog područja i razrijede nektar.

Potrebni su pčelari s desetljećima iskustva da se snađu u vremenskim uvjetima i lokacijama cvijeća kako bi dobili čisti Manuka med.

Ne samo da manuka proizvodi sadrže svojstva koja mogu biti korisna za naše zdravlje, već je manuka također korisna za okoliš. Manuka grmovi pružaju prednosti, uključujući smanjenje erozije, poboljšanje stanja potoka i promicanje bioraznolikosti.

Neki od načina na koje biljke manuka poboljšavaju zdravlje potoka je stvaranje hlada za rast drugih biljaka i stvaranje korijena u blizini obala čime se smanjuje erozija. Time se njeguje bioraznolikost jer grmovi manuke privlače ptice, kukce i stoku.

Sadnice manuke također su važan dio procesa obnove šume jer su često jedne od prvih biljaka koje rastu nakon požara. Mogu preživjeti teške uvjete i pomoći u stvaranju prikladnog okoliša za preuzimanje drugih biljnih vrsta.

Kako bi podržala ovaj proces obnove koji je u tijeku, Comvita nastavlja uzgajati sadnice Manuke i do danas je posadila više od 7 milijuna stabala na Novom Zelandu.

Postoji oko 300 vrsta meda, ali izvori nektara koji se koriste za proizvodnju svakog meda rezultiraju različitim kombinacijama hranjivih tvari.

traži Pojašnjava da u sastav meda ulaze ugljikohidrati, bjelančevine, minerali, organske kiseline i važne aminokiseline. Iako se mnogi vitamini mogu pronaći u medu, oni su prisutni samo u tragovima.

Ono što manuka med čini jedinstvenim od ostalih vrsta meda je to što nektar cvjetova manuke sadrži veliku količinu MGO i fenolnih spojeva. Ovi hranjivi sastojci povezani su s vrijednostima bogatim antibakterijskim i antioksidansima. Prednosti manuka meda uključuju:

  • Visok udio antioksidansa: Istraživanja pokazuju Manuka med može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i pomoći u zacjeljivanju rana.
  • Antimikrobna sredstva: Antibakterijsko djelovanje manuka meda može biti korisno u jačanju imunološkog sustava i (kada se koristi lokalno) u borbi protiv infekcija kao što su dijabetički ulkusi.
  • Povećanje energije: Med je bogat ugljikohidratima koji su izvor energije.

Manuka med, jednostruki cvjetni med napravljen od nektara Manuka cvijeta, jedinstven je od ostalih vrsta meda jer sadrži velike količine metilglioksala i fenolnih spojeva. Ove tvari povezane su s bogatim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima, što doprinosi zdravstvenim dobrobitima manuka meda.

Razmislite o uključivanju Manuka meda u svoju dnevnu rutinu dodavanjem 1 do 2 žličice u čaj, smoothie, jogurt, tost ili svoje omiljene recepte.

Iako se med smatra sigurnim za većinu odraslih, ne bi ga se smjelo davati djeci mlađoj od 12 mjeseci zbog mogućnosti trovanja hranom u ovoj dobi. Također bi ga trebale izbjegavati osobe alergične na pelud. Med može stupiti u interakciju s nekim lijekovima i dodacima, pa provjerite sa svojim zdravstvenim radnikom je li prikladan za vašu dnevnu rutinu.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.