October 1, 2022


Kuhinja Maharashtra je raznolika kao i indijska kuhinja u cjelini. Svaka regija nudi poseban okus, što doprinosi tome da zemlja bude mješavina raznolike hrane. Od Misal Pava i Vada Pava do Cothmbère Phadija i Puran Pula, nikad vam ne može ponestati opcija za obilan obrok. Kao i sva druga regionalna kuhinja, tradicionalno maratsko jelo dolazi u velikom thaliju. Zapravo, postoji specifičan način bojanja thali u ovom dijelu zemlje. Na vrhu ćete naći sol i limun. Prilozi poput umaka, grickalica i salata stavljaju se s lijeve strane. Suho povrće, curry i dal su na desnoj strani. Riža zauzima središnje mjesto, a kruh odmah ispod.

Pažljivo osmišljen Maharashtrian thali praznik je ne samo za naš ukus već i za naše oči. Ovdje smo odabrali i uključili neke klasične maharashtrianske recepte za pripremu ukusnog sljedećeg jela uz autentični maharashtrianski obrok.

(Također pročitajte: )

3u6mee5g

Evo 7 klasičnih thaali recepata Maharashtre:

1. Cochember

Indijski obrok bez salate nije potpun, zar ne? Maharashtra thali oduvijek je predstavljao najpopularniju salatu od luka, koja se zove kochimbir. Ovu osvježavajuću salatu čini nasjeckani luk pomiješan sa soli, šećerom, zelenom paprikom i prženim kikirikijem. Evo recepta.

2. Kothimbir Vadi

Napravljen od lišća korijandera, rižinog brašna i začina, ovaj zalogaj kuhan na pari predstavlja zdrav i ohrabrujući međuobrok prije nego počnete s glavnim obrokom. Kliknite ovdje za recept.

3. Teta

Ovaj Maharashtra dal napravljen je od žutog gram dala. Vrhunac je začinjavanje listova curryja čili papričicama, garam masalom i sjemenkama gorušice. Dodavanje posebne Maharashtrian masale poput gouda masale čini je još posebnijom. Evo recepta.

4. Kolhapuri povrće

Asortiman miješanog povrća koji je još ukusniji s kokosom, cijelim začinima, jogurtom i limunovim sokom – ovaj suhi bhaji neophodan je ako želite komad Maharashtra hrane. Kliknite ovdje za recept.

5. Colewada

Koliwada je poseban curry iz Maharashtre koji se pravi od kozica prženih dok ne postanu hrskave nakon što su umočene u mješavinu aromatiziranu s mnogo začina. Kliknite ovdje za recept.

6. Varang

Toor dal se kuha s kokosovom pastom zajedno sa začinima poput sjemenki gorušice, lišća curryja, zelenih čilija, đumbira i češnjaka. Ovaj toor dal stvarno golica jezik i puni usta zadovoljstvom. Kliknite ovdje za recept.

7. Puran Boli / Basundi

Postoji niz slatkih deserata koji upotpunjuju Maharashtrian thali, ali ovdje vam donosimo recepte za dvoje vaših najdražih. Kliknite ovdje za recept Puran Poly. Ako odaberete Basundi, onda Ovaj recept obavezno.

Sastavite topli Maharashtrian thali uz pomoć ovih recepata i zadovoljite svoju želju za jedinstvenim okusima iz različitih regija.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.