September 26, 2022


  • Greenpeace kritizira Bitcoin zbog velike potrošnje energije.
  • Zagovornik Bitcoina Michael Saylor brani korištenje energije Bitcoina.

Nakon uspjeha spajanja Ethereuma, ekološka neprofitna organizacija Greenpeace kritizirala je Bitcoin zbog visoke stope potrošnje. Jedan od razloga za integraciju Ethereuma je postizanje značajnog smanjenja emisije ugljika. Prema Greenpeaceu, ima proračun za oglašavanje od milijun dolara, a usmjeren je prema kampanji “Promijenite kodeks, a ne klimu”.

Kampanja će se sastojati od serija novih online oglasa koji žele promijeniti Bitcoin token i smanjiti visoku stopu potrošnje energije. Analitičari su često ponavljali da je Bitcoinov model Proof of Work intenzivan i moćan. Voditelj reklamne kampanje Michael Brown rekao je da korporativni rukovoditelji te državne i savezne vlasti imaju za cilj što bržu dekarbonizaciju kako bi zaustavili povijesne šumske požare i poplave koje pogađaju svijet.

Bronn je dalje rekao da je Ethereum pokazao da je prelazak na energetski učinkovit protokol izvediv. Tako su voda, zrak i klima manje zagađeni. Bronn je dodao da je vrijeme da Bitcoin prihvati svoju odgovornost za klimu prelaskom na učinkovit mehanizam konsenzusa poput drugih kripto protokola koje je radio mnogo godina.

Greenpeace kaže da kampanja također ima za cilj privući pozornost popularnih zagovornika Bitcoina kao što su Jack Dorsey’s Block Investments, Paypal i Fidelity. Stoga se ovi zagovornici Bitcoina mogu potruditi pogurati Bitcoin da postane energetski učinkovitiji protokol.

Ranjive zajednice bliske operacijama kripto rudarenja plaćaju stvarne troškove, rekao je Robert Altenberg, viši direktor Pennfuturea (neprofitne tvrtke usmjerene na ekonomiju čiste energije i zaštitu zemlje, zraka i vode u Pennsylvaniji). Trpe štetu javnom zdravlju i okolišu zbog onečišćenja zraka koje uzrokuju rudari.

Najgori je slučaj, dodao je, da rudari bitcoina koriste stare i zagađujuće elektrane na ugljen za svoje operacije jer novac poreznih obveznika uvelike subvencionira ovaj izvor energije. Spajanje, koje se dogodilo 15. rujna, dovelo je do transformacije Ethereuma (druge najveće kriptovalute) u konsenzus Proof of Stake (PoS). Izvješće CCRI-ja koje je ovjerila tvrtka za blockchain softver, Consensys, navodi da će prelazak na PoS model smanjiti emisije ugljika Ethereuma za gotovo 99,99%.

Michael Saylor brani korištenje energije Bitcoina

U međuvremenu, glasni zagovornik Bitcoina Michael Saylor tvrdi da je korištenje energije Bitcoina najčišća i najučinkovitija industrijska uporaba električne energije. Saylor je napisao detaljan post na blogu kako bi objasnio svoje razloge. Osnivač tvrtke za poslovnu analitiku Microstrategy rekao je da je analiza njegove tvrtke otkrila da 59,5% energije za rudarenje bitcoina dolazi iz održivih izvora.

Dodao je da je došlo do 46 posto godišnjeg poboljšanja energetske učinkovitosti u rudarenju bitcoina. Saylor je također rekao da nema osnove za usporedbu Bitcoina i Proof of Stake mreža. Prema njegovim riječima, rudarenje bitcoina (Proof of Work), kada se pošteno objavi, jedini je siguran način za stvaranje digitalnog dobra.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.