September 28, 2022


Mišljenja izrazio poduzetnik Dioničari su njihovi.

Čitate Entrepreneur India, međunarodnu franšizu Entrepreneur Media.

Kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma prešle su dug put od svog lansiranja prije deset godina. Oni su zaradili status nestabilne digitalne imovine jer su internetske valute. U ranim godinama rudarenje Bitcoina zahtijevalo je samo prijenosno računalo, ali to više nije održiva opcija sada kada je količina energije potrebna za generiranje Bitcoina eksponencijalno porasla.freepik

Trenutnoi Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, troši procijenjenih 133,64 TWh električne energije godišnje – više od Argentine koja ima 45 milijuna stanovnika. S druge strane, njegov najveći konkurent, Ethereum, troši oko 78,01 TWh električne energije godišnje, što je usporedivo s Čileom, prema Bitcoin i Ethereum Energy Consumption Indexu Digiconomista.

Ova velika žeđ za električnom energijom dolazi od mehanizma konsenzusa Proof of Work (PoW), pri čemu je potonji vrsta rudarenja, u kojem se moćna računala međusobno utrkuju kako bi obradila transakcije, rješavajući složene matematičke probleme koji zahtijevaju pet numeričkih pogađanja u sekundi. Kao nagradu za ovu uslugu provjere autentičnosti, rudari dobivaju nove kovanice, pružajući financijski poticaj za nastavak rada računala.

Rastuća zabrinutost zbog štetnog utjecaja rudarenja kriptovaluta na okoliš dovela je do toga da mnoge zemlje ne samo zabrane rudarenje, već i potpuno zabrane ove kriptovalute. Tu spadaju zemlje kao što su Alžir, Bangladeš, Egipat, Irak, Maroko, Oman, Katar, Tunis i Kina. Posljednja zemlja koja je zabranila rudarenje kriptovaluta je Rusija, ali nisu samo zemlje primijetile štetan utjecaj kriptovaluta na okoliš, već i tvrtke. U svibnju 2021. proizvođač električnih automobila Tesla obustavio je kupnju automobila s Bitcoinom zbog zabrinutosti za klimatske promjene, rekao je izvršni direktor Elon Musk u tvitu. Musk je uvijek bio pobornik kriptovalute. nakon njegovog tvita, Bitcoin je pao više od 10%.

Međutim, dobra je vijest da se industrija rano probudila i počela poduzimati brojne inicijative u tom pogledu. “Industrija kriptovaluta nova je i unutar 10 godina postojanja Bitcoina ljudi počinju raditi na tome da kriptovalute postanu održivije i ekološki prihvatljivije. Ako je usporedimo s drugim industrijama koje posluju jako dugo, još uvijek je osmisliti potpuno zelene alternative. Uzmimo za primjer automobilsku industriju. Motori s unutarnjim izgaranjem (IC) odgovorni za visoke emisije ugljika postoje od 19. stoljeća, ali čak ni danas automobilska industrija još ne nudi ekološki prihvatljivu alternativu koja je skalabilna i dostupan masama,” Sumit Ghosh, izvršni direktor Chingari App.

Godine 2021. pokrenut je Crypto Climate Accord, privatna inicijativa za dekarbonizaciju sektora kriptovaluta olakšavanjem procesa nabave naknada za blockchain projekte. Do sada se više od 200 tvrtki, lanaca i pojedinaca povezanih s kripto, DeFi, energetskim i tehnološkim sektorima prijavilo kao njegovi podržavatelji. Evo još nekih inicijativa.

Proof of Stake sustav

Dok je sustav napajanja koji podupire Bitcoin poznat kao “Dokaz rada”, neki u industriji se zalažu za izgradnju novih digitalnih valuta na drugačijem sustavu koji se zove “Dokaz o udjelu”. Druga najveća kriptovaluta, Ethereum, prelazi s modela Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) sustav, što dovodi do stvaranja Ethereuma 2.0.

Pročitajte također: Hoće li se Ethereum spojiti s Victoriusom?

Prema mehanizmu “Dokaz o udjelu”, svatko tko posjeduje bilo koju količinu kriptovalute može staviti svoje tokene kao kolateral za razvoj blockchaina. Zauzvrat, korisnik je nagrađen fiksnim postotkom založene imovine kao nagrade kada se novi blok doda u blockchain. Taj se proces naziva “skladištenje” kripto imovine. Potrošnja energije za Proof of Stake minimalna je u usporedbi s Proof of Work. Koristi se manje od 0,01 posto energije potrošene u procesu rudarenja. Algoritmi Proof of Stake također se mogu pokrenuti s prijenosnog računala dok Proof of Work zahtijeva specijaliziranu računalnu opremu.

Tu su i mješoviti konsenzusni modeli poput Solane koji integrira Dokaz povijesti i Dokaz udjela, omogućujući mreži obradu do 50 000 transakcija u sekundi (tps), dok je potrebno nekoliko minuta za provjeru valjanosti jedne Bitcoin transakcije. Nadalje, Solana ima prosječni trošak transakcije od 0,00025 USD, što znači da ima ogroman potencijal skaliranja.

Drugi kripto projekti kao što su Solarcoin i Power Ledger već su počeli koristiti energetski učinkovite algoritme konsenzusa kao što su dokaz datuma (Solana), dokaz proteklog vremena, dokaz spaljivanja i dokaz kapaciteta.

Rudarstvo obnovljivom energijom

Dobro je poznato da postoji neograničena količina Bitcoina koji se može rudariti na način na koji je digitalna valuta strukturirana. A kako se rudari brzo približavaju ovoj gornjoj granici, zahtjevi za napajanjem za rudarenje svakog tokena samo će se povećavati. Stoga su brojne tvrtke počele poduzimati korake prema obnovljivim izvorima energije poput hidroenergije, vjetra i solarne energije. To uključuje imena kao što su londonski Argo, kanadska tvrtka Hive Blockchain i američke tvrtke kao što su Bit Digital i BlockFusion. Zatim, tu je tehnološka tvrtka Lancium sa sjedištem u Houstonu, koja je prikupila 150 milijuna dolara za izgradnju bitcoin rudnika diljem Teksasa koji će raditi na obnovljivoj energiji.

Jack Dorsey, suosnivač i bivši izvršni direktor Twittera, primijetio je ovaj rastući problem koji predstavlja rudarenje kriptovaluta. Dorsey je 5. lipnja prošle godine najavio novo ulaganje od 5 milijuna dolara u rudarenje bitcoina korištenjem obnovljivih izvora energije za svoju američku tvrtku za financijske usluge. Isti tjedan, predsjednik Salvadora Neb Bukele dao je upute geotermalnim tvrtkama u državnom vlasništvu da rudare bitcoin koristeći 100% čistu, obnovljivu energiju iz geotermalnih izvora bez emisija. Nedavno je Uzbekistan legalizirao rudarenje kriptovalute solarnom energijom za svog vlasnika tvrtke. Štoviše, oslobodio je sve kripto operacije domaćih i stranih tvrtki od poreza na dohodak.

Dakle, koji postotak rudarenja dolazi od čiste energije? Prema Bitcoin Mining Councilu, Voluntary Global Forum of Bitcoin Miners, koji je stvorio Michael Saylor, izvršni direktor softverske tvrtke MicroStrategy, iznosi brojku od 59,5%. Međutim, završetak novog istraživačkog rada o mješavini električne energije i ugljičnom otisku Bitcoin mreže (pod naslovom Ponovno promišljanje ugljičnog otiska Bitcoina)objavljen u Elsevier Journal Joule 25. veljače 2022., otkriva da se udio obnovljivih izvora energije koji napajaju mrežu smanjuje na 25,1% u kolovozu 2021. s 41,6% u 2020.

Iako obnovljivi izvori energije poput vjetra i sunčeve energije pomažu u smanjenju troškova rudarenja, oni nisu bez ograničenja jer su povremeni izvor energije. Bitcoin rudari imaju fiksne zahtjeve za napajanje. U slučaju energije vjetra, proizvodnja električne energije varira ovisno o vremenu. Prekomjerna opskrba može uzrokovati zagušenje mreže, pa čak i dovesti do prekida napajanja. Drugi obnovljivi izvori kao što je solarna energija također stvaraju probleme u svojoj nemogućnosti da generiraju dosljednu i dovoljnu snagu za rad cijeli dan bez prekida zbog gašenja. Nakon što se Bitcoin ASIC rudar uključi, neće se isključiti sve dok se ne sruši ili dok više ne budete mogli rudariti Bitcoin uz zaradu. Iz tog razloga rudari bitcoina povećavaju potražnju za osnovnim opterećenjem na mreži.

Novi čip za šifriranje

U travnju ove godine, Intel, jedan od najvećih svjetskih proizvođača čipova, najavio je novi Blockscale ASIC (Application Specific Integrated Circuit) čipset, kako bi poboljšao učinkovitost rudarenja kriptovaluta demonstrirajući njegov mehanizam djelovanja. Dobijte istu količinu bitcoina za manje energije. Međutim, suprotno industrijskim standardima, Intel će svojim kupcima pružiti samo čip umjesto dovršenog ASIC sustava rudarenja. Štoviše, tvrtka tvrdi da će moći osigurati količinu ovih čipova bez ugrožavanja ponude novih CPU-a ili GPU-a. Tvrtke kao što su Argo Blockchain, Hive i Block Inc prijavile su se za kupnju čipa.

New Mining Center Sjedinjenih Država

Nakon što je Kina zabranila kriptovalute u rujnu 2021., karta rudarenja Bitcoina dramatično se promijenila. Sjedinjene Američke Države brzo su postale svjetski lider u rudarenju bitcoina i hash rate broj jedan. To je bilo zbog brojnih razloga kao što su prisutnost obnovljivih izvora energije, niske cijene energije i pro-kriptovalutne politike. Teksas ispunjava sve okvire i ima mnogo toga za ponuditi rudarima. Država se može pohvaliti nekim od najjeftinijih izvora energije na planetu — golem poticaj za rudare koji se natječu u industriji niske marže, gdje je njihov jedini varijabilni trošak obično energija. Država je također dom progresivnih, kripto prijateljskih i poslovnih političara. Zapadni Teksas je meka obnovljive energije u Sjedinjenim Državama.

Indija zaostaje

Unatoč činjenici da je Indija dom golemim prirodnim resursima poput solarne energije (četvrti je najveći proizvođač solarne energije u svijetu, s više od trećine ukupne energije proizvedene iz obnovljivih izvora), još uvijek zaostaje u kripto rudarenju .

Indijska vlada i središnja banka do sada su imale odnos ljubavi i mržnje prema kriptovalutama. U prošlosti su otvoreno kritizirali klasu imovine – pa čak i privremeno zaustavili banke u omogućavanju takvih transakcija – također nagovještavajući pokretanje vlastite digitalne valute. Godine 2017. zabranio je uvoz ASCI strojeva dizajniranih posebno za rudarenje kriptovaluta, prisiljavajući tvrtku za blockchain tehnologiju AB Nexus sa sjedištem u Bengaluruu da prestane rudariti Bitcoin i Ethereum.

Države poput Rajasthana, Karnatake, Telangane, Tamil Nadua i Andhra Pradesha, koje se nalaze među prvih pet po proizvodnji solarne energije, idealni su kandidati za rudarenje kriptovaluta. Ali Indija pušta da ovaj potencijal propadne.

Raj Kapoor, osnivač India Blockchain Alliance kaže: „Zabrinutost oko visoke potrošnje energije u rudarenju može se riješiti korištenjem golemih prirodnih resursa.. Ali Indija je propustila autobus i propušta velike prilike za stvaranje prihoda neregulirajući rudarstvo. (Kada netko rudari kriptovalutu, dobiva nagradu koja se tretira kao prihod i oporezuje se. Postoje tisuće i tisuće transakcija koje se događaju diljem svijeta. Ako se djelić tog rudarenja odvija u Indiji, prihod dolazi državi. Ne samo da će postati dio BDP-a i poreza, već će potaknuti i otvaranje radnih mjesta. Dakle, na neki način će to utjecati na cijeli ekosustav.)Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.