September 28, 2022


Ako Sjedinjene Države žele zadržati svoje ekonomsko i političko vodstvo u dvadeset i prvom stoljeću, jedino što ne mogu učiniti je izgubiti kontrolu nad međunarodnom arenom.

To je bila javna poruka koja je proizašla iz saslušanja Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma 20. rujna o implikacijama povećane upotrebe alternativnih sustava plaćanja na nacionalnu sigurnost.

Opisujući sustave plaćanja kao “krvotok financijskog sektora”, MP. Josh Gotheimer (DN.J.), predsjednik Pododbora za nacionalnu sigurnost, međunarodni razvoj i monetarnu politiku, upozorio je da “saveznici i protivnici poduzimaju odlučne korake kako bi uklonili dolar iz svojih gospodarstava, kako bi razvili nove metode za olakšavanje prekograničnih prijenos novca i kontrolirati vodovod globalnih financija.” .

Kao rezultat toga, dodao je, “u nadolazećim godinama, globalno vodstvo u 21. stoljeću djelomično će biti određeno nadzorom i utjecajem sektora plaćanja.”

Saslušanjem je dominirala rasprava o digitalnim valutama središnje banke (CBDC) – ponajviše kineskom elektroničkom juanu ili digitalnom juanu i američkom digitalnom dolaru – i kriptovalutama.

Majmuni rastu

No bilo bi pogrešno smatrati ih jedinim alternativnim ekosustavima plaćanja (APE), rekla je Scott Dweckysuradnik koji se bavi ovim pitanjem u Wilson Centru, kvazi-vladinom think tanku.

Osim poznatih sustava kao što su PayPal i Western Union, tu su i omiljene ruske alternative kao što su WebMoney, Perfect Money, WeChat Pay, kineski AliPay vrijedan 45 trilijuna dolara, sustavi mobilnog plaćanja, sustavi doznaka i sustavi kartica s pohranjenom vrijednošću.

“Koncentracija isključivo na kriptovalute riskira pogrešno razumijevanje ovog uspješnog globalnog ekosustava”, rekao je Dwecky. “Ovo definiram kao ekosustav jer su svi povezani putem stotina virtualnih mjenjačnica, prenoseći jedan alternativni sustav plaćanja u drugi, ili do i od”, često uz anonimnost, ili poznajete svog klijenta od lošeg do nepostojećeg (upoznajte svog klijenta) .

Popularnost i održivost majmuna je eksplodirala, utkana u globalno društveno tkivo… [providing] Rastući i sposoban skup međusobno povezanih nebankarskih financijskih kanala koji mogu ali ne moraju dodirivati ​​tradicionalni financijski sustav.

Dodao je da se ovaj financijski sustav fokusiran na banke mijenja u tlu ispod sebe, “kako novi kineski i ruski sustavi plaćanja zaobilaze SWIFT i financijsku okosnicu kojom dominira zapad. [that are] To više nije domena za fintech startupe i nije ograničena samo na kriptovalute”, dopuštajući nacionalnim državama da igraju “veliku igru ​​u ovom novom prostoru”.

Povezano: House bill može zabraniti algoritamske stablecoine na dvije godine

središnje pitanje

Međutim, Dwecky je digitalne valute središnje banke ipak opisao kao najveću prijetnju financijskoj snazi ​​Sjedinjenih Država.

“Bez obzira je li Kina sama ili s njom [Brazil, Russia and India]sposobni kombinirati svoje virtualne valute koje nisu kriptovalute s održivom digitalnom valutom,” rekao je pododboru, “pravi financijski i problem nacionalne sigurnosti koji će se uskoro pojaviti izvan vaše mogućnosti reguliranja.”

Za Sjedinjene Države, napredak u digitalnim valutama središnje banke je “posebno važan” jer tamo Kina može “potkopati dominaciju dolara”. Carla Norloffviši suradnik Atlantskog vijeća proučava ulogu koju ekonomija ima u geopolitici.

Istodobno, dodala je, to ne znači da Sjedinjenim Državama u ovom trenutku treba digitalni dolar, jer Kina još nije konkurentna.

“Za Kineze je ključno da imaju digitalnu valutu središnje banke kako bi se približili onome gdje su Sjedinjene Države danas”, rekao je Norloff.

dio rješenja

Daleko od toga da su kriptovalute dio problema, kriptovalute mogu biti i dio rješenja. Jonathan LevineSuosnivač blockchain podatkovne tvrtke Chainalysis, rekao je na sjednici.

Rekavši da je Kina postigla “strašan napredak” u ovom području u proteklih 15 godina i sada kreće u izvoz domaćih sustava plaćanja kroz ulaganja u strane fintech tvrtke i nadolazeće CBDC-ove, Levin je ustvrdio da su “kriptovalute zapravo inovacija broj jedan koja je ono što je u skladu s američkim vrijednostima i predstavlja stvarnu konkurentsku prijetnju kineskoj strategiji financijskih inovacija i njihovom pokušaju da posjeduju financijske tračnice 21. stoljeća.”

Iako se Bitcoin i njegovi nasljednici smatraju anonimnima, točnije je s pseudonimom, budući da se svaka transakcija statički bilježi na javno dostupnom blockchainu.

Vidi također: Ministarstvo pravosuđa traži udvostručenje zatvorske kazne za kaznena djela prijenosa novca

Rekavši da je u mnogim slučajevima lakše istražiti “nezakonitu upotrebu kriptovalute nego s drugim tradicionalnim metodama plaćanja ili nekim alternativnim sustavom plaćanja”, Levine je istaknuo nedavnu pomoć svoje tvrtke u vladinoj istrazi u kojoj je zaplijenjena ukradena kriptovaluta u vrijednosti od 30 milijuna dolara. Korejski hakeri.

Dodao je: “Iste kvalitete koje blockchain čine silom dobra – neovlašteni i decentralizirani prijenos vrijednosti preko granica brzinom interneta – također ga čine privlačnim za nezakonite aktere koji žele brzo prebaciti sredstva preko granica.” Ari RedboardD., bivši državni odvjetnik i voditelj pravnih i vladinih poslova u TRM Labsu, tvrtki za blockchain obavještajne podatke.

“Ali istina je da nikada nismo imali jasnije financijske tokove”, rekao je. “U mnogim slučajevima, slučajeve koji uključuju nezakonitu upotrebu kriptovaluta zapravo je lakše istražiti nego druge tradicionalne metode plaćanja ili neke od alternativnih sustava plaćanja o kojima govorimo.”

Za cjelokupnu pokrivenost PYMNTS kripto, pretplatite se na Journal vijesti.

Nova studija PYMNTS: Kako korisnici koriste digitalne banke

Istraživanje PYMNTS-a među 2124 potrošača u SAD-u pokazalo je da dok je dvije trećine potrošača koristilo FinTechs u nekom aspektu bankarstva, samo 9,3% ih opisuje kao primarnu banku.

Uvijek tražimo prilike za partnerstvo s inovatorima i protivnicima.

Saznajte više

https://www.pymnts.com/news/regulation/2022/house-bill-would-ban-algorithmic-stablecoins-2-years/partial/Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.