September 29, 2022


Napomena urednika: Harry Edwards, sociolog i Profesor emeritus na Sveučilištu Kalifornija, Berkeley, autor knjige “Revolucija crnih sportašaO crnom djelovanju na terenu iu sportskoj areni. Ovdje izražena mišljenja su njegova vlastita. Čitati Više mišljenja U CNN-u.CNN

Ako ste prošli tjedan gledali Frances Tiafoe kako igra na US Openu u nadi da ćete vidjeti sljedeće poglavlje u razvoju talentiranog teniskog talenta, bili ste velikodušno nagrađeni. Ali ako tražite dokaze o naporima sportskih dužnosnika da osiguraju da više Tiafoea ide njegovim stopama, možda ćete morati pričekati.

U nedjeljnom finalu US Opena Španjolac Carlos Alcaraz pobijedio je Norvežanina Caspera Ruuda u četiri seta. Ali kao istraživača čiji se rad usredotočuje na crnce u sportu, više me zanimala utakmica u petak između Alcaraza i Tiafoea, Prvi Afroamerikanac Doći do polufinala US Opena od mog prijatelja Pokojni veliki tenisač Arthur AsheUčinio sam to 1972. izgubljeni tiafoe Alcarazu u žestokoj borbi, ali njegova snažna ukupna izvedba na Otvorenom prvenstvu stavila je do znanja sportskom svijetu da bi on mogao biti sljedeći veliki američki igrač kojeg će gledati.

Harry Edwards

Sada kada su Grand Slam turniri gotovi i kada možemo procijeniti godinu u tenisu, izvanredno je da je US Open 2022. omeđen postignućima dvojice vrlo uspješnih crnih igrača, dok je još To je pretežno bijeli sport.

U Sereni Williams, US Open pružio je prikladnu platformu za tenisku legendu iznevjeriti Povijesna karijera u Tiafoeu, imala je talentiranog mladića u usponu koji je obećavao sva vremena na svijetu. Oba su igrača morala prevladati ekonomske poteškoće kako bi uspjela u sportu s poviješću rasne isključenosti, jedan Povijesno nije lijepo prema crnim igračima.

Serenina priča – Kao dijete trenirao ju je otac sa sestrom Venusom Opći sudovi u Comptonu, Kalifornija – Dobro poznato.

Tiafoe je bio takav Uvod Teži scribble tenis, koji je naučio igrati na istim stadionima koje je njegov otac – imigrant iz ratom razorenog Sierra Leonea – pomogao izgraditi kao član građevinske ekipe. Kasnije je njegov otac postao radnik na održavanju u objektu, dajući Tiafoeu pristup objektima, opremi i treningu koji će mu trebati da napreduje u sportu.

LeBron James je tvitao Ohrabrujuće riječi za Tiafoea nakon njegove zapanjujuće pobjede u četvrtom kolu nad teniskom zvijezdom Rafaelom Nadalom. Bivša prva dama Michelle Obama Okrećući se gledati uzbudljivu polufinalnu utakmicu u petak da konačno Izgubio od Carazakao i NBA igrač Bradley Beal i Jedinica ostalih pristaša.

Ali ni na koji način ne bismo smjeli pogrešno shvatiti sagu o Tiafoeu kao znak da se demografski profil sporta, posebno kada je u pitanju muška igra, mijenja. Povijesno gledano, izraz “samo bijelci” na teniskim terenima nije se odnosio samo na odjeću, Kao što je rekao jedan sportski pisac,.

Koordinirana promjena se može dogoditi u sportu, ako se uloži zajednički napor da se to dogodi, a nije se dogodilo dovoljno da se promijeni demografska slika tenisa. To je u oštroj suprotnosti s drugim popularnim sportovima.

Crni sportaši sada čine gotovo Tri četvrtine NBA igračaTijekom prve polovice dvadesetog stoljeća – do 1951. godine – prevladavala je profesionalna košarka Sva bijela igra. Isto se može reći profesionalnog nogometa i bejzbola, koji je poslao prve crne igrače modernog doba 1946. godine i 1947. godineRavno.

Međutim, ovi timski sportovi imaju prednost kada je u pitanju diverzifikacija u odnosu na pojedinačne sportove. Crni igrači u nekadašnjim samo bijelim svlačionicama postaju sve istaknutiji i profesionalno i kolektivno u vrijeme kada se politička i društvena desegregacija proširila.

Jednom kada su crni igrači počeli sudjelovati u dodatnim brojevima u timskim sportovima iz kojih su prije bili isključeni – doslovno su “promijenili igru”, donoseći sa sobom sportski stil igre vođen kulturom naučen u urbanim središtima Amerike.

Nakon što je ovaj stil igre uzeo maha, profesionalni košarkaški i nogometni treneri, vlasnici i timski treneri osjećali su se prisiljenima regrutirati više crnih sportaša, osobito u nogometu na takvim lokacijama kao što su runback i širok prijem, gdje su afroamerički igrači uživali u kulturi- vođena “prednost” u njihovom sportu i stilu igre.

Crni igrači u tim sportovima imali su ono što ja nazivam “transakcijska moć”: njihove su vještine bile toliko tražene da je trošak uklanjanja crnih sportaša iz svlačionica nadmašio vrijednost njihova uključivanja u sveučilišne i profesionalne timove.

Taj isti fenomen danas možete jasnije vidjeti s mladim crnim bekovima, sportašima, mobitelima, koji mijenjaju način na koji se igra na ovoj poziciji. Treneri i skauti u NFL-u uvijek traže sljedećeg Patrick Mahomes ili drugo Lamar Jackson Kao bek – to je prije bila pozicija koja je bila zabranjena Afroamerikancima.

Jasno je da su profesionalni teniski voditelji kreirali programe kako bi pokušali potaknuti interes u zajednicama obojenih. Teniski savez Sjedinjenih Država izgradio je a Mreža programa za početnikei Kreirao Arthur Ashe U 1960-ima da se igra predstavi siromašnim zajednicama. Ove vrste napora su velike, što se tiče vas. Sportsko iskustvo na bilo kojoj razini može biti formativno – čak i transformativno – u životima mladih sportaša.

Ali takva iskustva – bez obzira koliko iskrena bila svrha i koliko dobro financirana bila – nikada nisu dovoljna da zajamče širok pristup i prilike na najvišim razinama natjecanja i postignuća. Potrebne su godine financijskih ulaganja i opsežna skrb od malih nogu, vrsta poduke koju je Tiafoe dobio na teniskom terenu u svom domu, a Williams od svog oca. Izloženost igri koju USTA pruža mladim igračima nije ni približno dovoljna za postizanje istih rezultata.

Niti su takvi napori u potpunosti u suprotnosti s dobro uspostavljenom i duboko ukorijenjenom tradicijom isključivanja crnaca u teniskoj kulturi, što se ne može precijeniti. ona ima ometala postupnu promjenu Na svim razinama sporta.

Malo je pritiska na teniske esport udruge ili bilo koja druga upravna tijela da igru ​​učine pristupačnijom crnim igračima. I da budem iskren u vezi toga, sport je u biti definiran nekom vrstom elitizma seoskih klubova koji je u suprotnosti s većom inkluzivnošću. ili poput 1 autor za Vice Drugim riječima, tenis ostaje “možda posljednji svjetski događaj koji je ostao žestoko bijel u svojoj osjetljivosti i svojim sudionicima”.

Desegregacija američkih svlačionica u prestižnim timskim sportovima nije se dogodila u smislu morala ili poštenja. To se nije dogodilo jer je to bila “prava stvar”.

Ligaški dužnosnici koji vode velike sportove—često pod političkim pritiskom zbog širih društvenih promjena i pritiska crnog tiska i afroameričkih vođa—smatrali su sve više korisnim dopustiti crnim igračima da rutinski pokažu svoje talente u nekoć “samo bijelom” mainstreamu timski sportovi.”

Nasuprot tome, imate nježnog pojedinca kao što je Tiafoe, koji uza sve svoje sjajne vještine na terenu pliva protiv plime, au tenisu gotovo sam. Na neki način to mu je omogućilo njegovo siromaštvo – a ne privilegija nekonvencionalan put za ovaj sport.

Mnogi bijeli tenisači kažu da su odrasli baveći se sportom; tiafu doslovno odgojen Na teniskom terenu, neko vrijeme živi sa svojim ocem u rezervnom uredu u teniskom objektu koji je njegov otac pomogao održavati. To je jedinstvena situacija, kakva se vjerojatno neće ponoviti.

Postoji, naravno, strana kokoši ili jajeta problema crnog tenisa. Bilo bi više crnih prvaka kada bi Afroamerikanci imali bolji pristup tenisu, posebno u urbanim sredinama, zajedno s pravim treningom i opremom. A ako teniski svijet vidi da više crnih prvaka može izaći iz takvih okruženja, mogli bi učiniti više za ulaganje u pružanje više prilika za mlade igrače u tim zajednicama.

Može li Tiafoe dati takvu iskru? On je rekao Nada se da će moći inspirirati druge Afroamerikance da se bave ovim sportom. “Na kraju dana volim to jer zbog Francisa Tiafoea puno obojenih ljudi igra tenis. To mi je očito cilj. Zato se ovdje toliko trudim”, rekao je novinarima tijekom njegov US Open.

Hvale vrijedan osjećaj i možda će uspjeti. Ali sve što sam naučio iz desetljeća proučavanja Blackovog iskustva govori mi da njegov napredak neće biti dovoljan da poništi desetljeća institucionalne kulture u sportu koji je kroz povijest bio otporan na promjene.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.