September 28, 2022


napisao Skip Hellewell

Lijepa supruga ima neobičan šarm s TV serijom njujorške policije, “Blue Bloods” s Tomom Selleckom u glavnoj ulozi. Serija prikazuje obitelj Reagan od pet irskih i američkih generacija. Njegov šarm je jedinstveno obilježje showa – nedjeljna večera. Na kraju svake emisije sastaju se u obiteljskoj kući na ručku gdje se mole, razgovaraju o tome što se dogodilo i rješavaju svoje nesuglasice. Predstava obično završava tako da obitelj sretno nestane u vezama koje ih vežu.

BW voli obiteljske večere, a kao i mnoge druge obitelji, redovito se sastajemo kako bismo zajedno jeli i razgovarali. Tri smo generacije, a nedavno nam se pridružila i Laura, članica posvojiteljske obitelji. Svi iznosimo svoja najbolja jela, ali Laura mi je zapela za oko odbivši desert. Ispostavilo se da ona ne jede rafinirani šećer. Ovo me navelo na razmišljanje o jedenju šećera.

Stručnjaci upozoravaju da jedemo previše šećera. U Americi se unos šećera povezuje s debljanjem, dijabetesom, bolestima srca, moždanim udarom i demencijom – bolestima koje treba izbjegavati. Na primjer, 15-godišnja studija u Journal of the American Medical Association otkrila je 38% veći rizik od srčanih bolesti za one koji su dobili 17 do 21% kalorija iz dodanog šećera, u usporedbi s onima koji su dobili 8%. Druga studija u istom časopisu povezuje razine šećera u krvi čak i kod nedijabetičara s demencijom, bolešću koja se sve više naziva “dijabetesom tipa 3”.

Da budemo jasni, ako biste unosili 2500 kalorija dnevno, osam posto bi bilo 200 kalorija ili 12,5 žličica šećera. Zvuči puno, ali šećer je skriven u mnogim pićima i prerađenoj hrani (uključujući sastojke koji završavaju na “-ose”). Prosječni američki muškarci u prosjeku pojedu oko 24 žličice dnevno, tri puta više od količine koju uzima grupa od 8 posto. (Američko udruženje za srce preporučuje najviše devet žličica dnevno za muškarce, što je ekvivalent količini koja se nalazi u sodu od 12 unci. Na temelju niske tjelesne težine, ženama se preporučuje šest žličica.)

Zaključak je da prekomjerna konzumacija šećera šteti našem zdravlju. Kako biste saznali više, pogledajte online video dr. Roberta Lustiga pod nazivom “Šećer, gorka istina”. Dr. Lustig, MD, profesor medicine na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, endokrinolog je specijaliziran za dječju pretilost.

BW i ja smo smanjili unos šećera. Nismo savršeni, ali imamo nekoliko pravila, poput povremenog uživanja u slatkišima kad smo vani, ali ne i kod kuće. Imamo puno voća i smanjujemo kupnju prerađenih prehrambenih proizvoda u korist domaće kuhinje, koja je ukusnija i treba malo ili nimalo zasladiti. Nismo protiv šećera.

Iako šećer nema nikakvu nutritivnu korist, zdravu hranu može učiniti ukusnijom. Jam ili tikvice pečene s maslacem i smeđim šećerom su ukusne. Unuci vole moj umak od jabuka (Googleov “Skipov domaći umak od jabuka” recept). A večeru je dobro završiti s malim desertom.

Još u pionirskim danima slatkiši su bili ograničeni na prirodne izvore poput meda, javorovog sirupa i sirovih oblika melase. Proizvodnja šećera učinila ga je lako dostupnim, a naša se potrošnja povećala gotovo deset puta. Za bolje zdravlje jedite (slatkiše) kao pioniri. U tome ima smisla.

Skip se zaljubio u Lagunu na surfanju 1950-ih. On je student povijesti Lagune i autor knjige “Loving Laguna: A Local’s Guide to Laguna Beach.” E-mail: [email protected]

Reference:
s kraja na kraj Za proučavanje dijabetesa i bolesti srca
s kraja na kraj Za proučavanje dijabetesa i demencije

Pogledajte naša Pravila o komentarima korisnikaSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.