September 26, 2022


Doza vrhnja ulivena u kavuObjavite na Pinterestu
Nova studija povezuje mliječne proizvode s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 i rizičnije crveno i prerađeno meso. Wanwisa Hernandez / EyeEm / Getty Images
 • Oko 90-95% svih dijagnosticiranih slučajeva dijabetesa je tip 2, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
 • Nova meta-analiza povezuje nemasne mliječne proizvode sa smanjenim rizikom od T2D.
 • Studija je povezala crveno i prerađeno meso s većim rizikom od T2D-a s pronalaženjem odgovarajućih proteinskih zamjena u ribi i jajima.
 • Drugi su stručnjaci rekli da T2D može biti stanje koje se može poništiti intervencijama u prehrani i načinu života.

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), procjenjuje se da 1 od 10 osoba 37 milijuna Amerikanaca ima dijabetes, a više od 1 od 3 osobe ima predijabetes.

dijabetes melitus tipa 2 (T2D)To je najčešći oblik dijabetesa koji se razvija kada tijelo postane otporno na inzulin koji proizvodi gušterača ili kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina. Inzulin To je hormon koji regulira razinu šećera u krvi.

Dijabetes može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti, zatajenje bubrega, moždani udar, sljepoću i probleme s cirkulacijom, što može zahtijevati amputaciju nožnog prsta, stopala ili dijela noge.

U novoj studiji, istraživači u Sveučilište u Napulju Federico II U Napulju, u Italiji, prikupio sam dokaze koji dokazuju da određena hrana može smanjiti rizik od razvoja T2D.

Annalisa GiosuèPh.D., s Odjela za kliničku medicinu te ustanove, vodio je opsežno istraživanje istražujući odnos između različitih namirnica životinjskog podrijetla i stanja.

Giosuè je predstavila nalaze svog tima na godišnjoj skupštini Europsko udruženje za proučavanje dijabetesa (EASD) konferenciji u rujnu.

Stream Dijetetske smjernice Za prevenciju T2D preporuča se jesti ograničenu količinu većine životinjskih proizvoda.

Međutim, istraživanja sugeriraju da neki proizvodi životinjskog podrijetla mogu imati zdravstvene prednosti za smanjenje rizika od T2D.

Dijabetes tipa 2 jedan je od vodećih uzroka smrti uzrokovane prehranom diljem svijeta. Naučiti više o tome kako različite komponente hrane povećavaju ili smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 ključno je za njegovu prevenciju, rekao je dr. Jiusui. Medicinske vijesti danas.

U tu su svrhu Giosuè i kolege ispitali 13 postojećih meta-analiza koje su ispitivale koja je hrana povezana s povećanim rizikom od T2D-a.

Rekli su da ova vrsta “pregleda recenzija” okuplja jednu od najopsežnijih mogućih razina dokaza u medicinskom istraživanju.

Trinaest meta-analiza dalo je procjene kako 12 različitih vrsta životinjske hrane može povećati ili smanjiti rizik od T2D. Uključene kategorije:

 • ukupno meso
 • crveno meso
 • bijelo meso
 • Prerađeno meso
 • ukupno mliječnih proizvoda
 • Punomasni mliječni proizvodi
 • Mliječni proizvod niske masnoće
 • riba
 • mlijeko
 • sir
 • Jogurt
 • jaje

Dnevna konzumacija 100 grama (3,53 unce) ukupnog mesa povezana je s 20% povećanim rizikom. Ista količina crvenog mesa povezana je s 22% povećanim rizikom.

Polovica te količine prerađenog mesa, poput mesnih delikatesa, slanine i kobasica, možda je pridonijela povećanju rizika od razvoja reumatoidnog artritisa za 30%.

MNT Dr. Gyusuy je pitao zašto crveno i prerađeno meso utječe na to kako tijelo obrađuje šećer u krvi:

Meso, posebno crveno i prerađeno meso, važan je izvor zasićenih masnih kiselina i kolesterola. [glycation end] proizvoda i hema [animal-derived] Željezo, poznato po svojoj sposobnosti da stimulira kroničnu subkliničku upalu i narušava osjetljivost na inzulin – sposobnost stanica da ispravno reagiraju na stimulaciju inzulinom apsorbirajući glukozu iz krvi, čime se snižava razina glukoze u krvi.”

Giosuè je dalje objasnio da natrij, nitrat i nitrit u prerađenom mesu mogu “ne samo oštetiti stanice gušterače koje proizvode inzulin, već također uzrokovati oksidativni stres i vaskularne poremećaje, koji zauzvrat, [reduce] Osjetljivost stanica na inzulin”.

S druge strane, 50 grama (1,76 unci) bijelog mesa, što uključuje piletinu i puretinu, odgovara samo 4% riziku od T2D.

Dr. Jiusui je rekla da vjeruje da je to zato što ovo meso ima manje masnoće, zdraviji sadržaj masnih kiselina i manje željeza životinjskog podrijetla.

Dr. Giosuè i njezin tim otkrili su da mliječni proizvodi mogu, ali i ne moraju pružiti zaštitu od T2D.

Konzumacija 200 grama (oko jedne šalice) mlijeka povezana je sa 10% smanjenim rizikom od T2D, a 100 grama (3,52 unce) mlijeka povezano je sa 6% smanjenim rizikom.

Šalica punomasnog mlijeka i nemasnih mliječnih proizvoda bili su povezani s 5% odnosno 3% manjim rizikom od T2D.

Međutim, meta-analize su pokazale da sir i punomasni mliječni proizvodi nisu utjecali na rizik T2D. Kvaliteta dokaza bila je niska do umjerena.

Tijekom intervjua sa MNTDr. Josoy je spomenuo nekoliko prednosti redovitog konzumiranja mliječnih proizvoda:

Nutritivno gledano, mliječni proizvodi su izvor hranjivih tvari, vitamina i drugih komponenti (kao što su kalcij, proteini, peptidi itd.) s potencijalno korisnim učincima na metabolizam glukoze. Na primjer, protein sirutke u mlijeku ima poznati učinak na modulaciju povišene razine glukoze u krvi nakon obroka, kao i na kontrolu apetita i tjelesne težine. “

Ima zaštitne učinke u odnosu na povećanu tjelesnu težinu i pretilost – pokretače razvoja dijabetesa tipa 2 [also] Probiotici, koji se mogu pronaći u jogurtu, još jednom sastojku mlijeka čija se konzumacija povezuje sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2,”

Drugi dokazi niske kvalitete pokazali su da niti 100 grama ribe niti jedno jaje dnevno nisu značajno utjecali na rizik od T2D.

Trenutna studija potvrđuje činjenicu da ograničavanje ili izbjegavanje konzumacije životinjske hrane, poput crvenog i prerađenog mesa, može pomoći u prevenciji T2D.

Naši nalazi o najprikladnijem unosu hrane životinjskog podrijetla za prevenciju dijabetesa tipa 2 uvelike su u skladu s prednostima Mediteranska prehranaObrasci prehrane na biljnoj bazi dosljedno pokazuju, tijekom vremena, da smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.”

— Annalisa Giosuè, Ph.D., glavna istraživačica u studiji

dr. Roya Tayloraliječnik, autor, profesor i direktor Newcastle Magnetic Resonance Center na Sveučilištu Newcastle u Ujedinjenom Kraljevstvu, nije bio uključen u ovu studiju, Podcast za rujan 2022 Rasprostranjena dostupnost “jeftinije” i dostupnije prerađene hrane potiče porast slučajeva T2D-a.

Posebno ga je zabrinuo porast oboljelih među djecom.

T2D se smatra kroničnim stanjem, iako postoje dokazi koji upućuju na to da se može poništiti modifikacijama prehrane i načina života, prema Američka udruga za dijabetes.

Mnoge studije, uključujući Ovaj je iz 2022pokazala je povezanost između konzumacije Ultra-prerađena hrana i povećan rizik od razvoja T2D. Ostala istraživanja pokazalo je da intervencije poput dijete sa smanjenim unosom kalorija, tjelesne aktivnosti ili barijatrijske kirurgije mogu biti učinkovite za poništavanje T2D.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li pretežito vegetarijanska prehrana, poput mediteranske, preokrenuti T2D, Sve veći broj dokaza Objašnjava da mediteranska prehrana može spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti.

Talijanski istraživači su priznali da je 13 meta-analiza u nekim slučajevima sadržavalo loše podatke. Stoga nerado daju ‘jake preporuke’ za prevenciju T2D-a na temelju svoje studije u ovom trenutku.

Međutim, dr. Gyosui je komentirao:

„Naša studija pruža dodatnu potporu uvjerenju da vegetarijanska prehrana, uključujući ograničeni unos mesa, umjereni unos ribe, jaja i punomasnih mliječnih proizvoda te uobičajenu konzumaciju jogurta, mlijeka ili mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće, može predstavljati najveću izvediva, održiva i uspješna populacijska strategija Sigurno za poboljšanje prevencije dijabetesa tipa 2.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.