September 24, 2022


U priči skrojenoj za vrhunac tržišta bikova 2021., za koji biste mogli pomisliti da ga je generirao bot koristeći neke od najpopularnijih tema za ulaganje te godine, Bitcoin (BTC -0,25%) Operater bankomata bit će predstavljen javnosti putem SPAC-a. GSR II Meteora Acquisition Corp. (GSRM -0,05%) Postigli smo dogovor o preuzimanju skladište bitcoina General, koji najvećeg operatera bitcoin bankomata u zemlji procjenjuje na oko 885 milijuna dolara.

od vrhunca Vodoinstalater bum Početkom 2021. i na vrhuncu kriptovalute krajem 2021., obje vrste imovine zapale su u teškim vremenima jer su rastuće kamatne stope, rastuća inflacija i nestabilno gospodarstvo smanjili apetit ulagača za rizičnom imovinom. Međutim, burno spajanje poput ovog i dalje izaziva veliki interes investitora. Dakle, ima li više cvrčanja od odreska ili ovdje ima nečeg bitnog? Ispod su dvije zelene zastavice i jedna crvena zastavica za Bitcoin Depot.

Netko stavi novčanicu od 100 dolara na bitcoin bankomat.

Izvor slike: Getty Images.

Bitcoin Depot je isplativ

Osnovan 2016. i zastario u smislu kripto, Bitcoin Depot kaže da je najveći sjevernoamerički pružatelj Bitcoin bankomata, s oko 7000 kioska diljem SAD-a i Kanade. Njihovi Bitcoin bankomati mogu se pronaći na lokacijama kao što je Circle K, trgovina popularna u većem dijelu Sjeverne Amerike. Bitcoin Depot procjenjuje da ima oko 20% tržišnog udjela Bitcoin bankomata u Sjedinjenim Državama i oko 8% u Kanadi.

Za razliku od mnogih tvrtki koje su izašle na burzu putem SPAC-a i doživjele nesigurni pad dionica jer je dio pjene otišao s tržišta, Bitcoin Depot je profitabilan, barem u ne-GAAP (stopa) baza. U 2020. tvrtka je zaradila 21 milijun dolara u zaradi prilagođenoj EBITDA-i (EBITDA) i povećala tu brojku na 29 milijuna dolara u 2021. Bitcoin Depot zarađuje naplaćujući naknade za bankomate na tim transakcijama.

Bitcoin Depot radi tijekom pada tržišta kriptovaluta

Sam Bitcoin pao je 53% od početka godine, a mnoge druge kriptovalute također su pale još više. To je uzrokovalo dionice visokoprofilnih dionica povezanih s kripto kao što su Kraljica Piece (NASDAQ: valuta) Prodaja je ove godine pala za 78% jer je obujam trgovanja smanjen. Međutim, Bitcoin Depot se iznenađujuće suprotstavio ovom trendu, a njegov posao ne samo da preživljava, već i napreduje tijekom enkripcija zima. Tijekom drugog tromjesečja 2022. Bitcoin Depot je zabilježio rekordan prihod i EBITDA. CEO Brandon Mintz pripisuje rekordne rezultate na tržištu kriptovaluta sve većem broju slučajeva korištenja kriptovaluta u stvarnom svijetu. U kolovozu je Bitcoin Depot izvijestio da je u proteklih 12 mjeseci ostvario 623 milijuna dolara prodaje, što je povećanje od 51% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtka je također povećala EBITDA s 14 milijuna USD tijekom prve polovice 2021. na 22 milijuna USD tijekom prve polovice 2022.

Čini se da obujam transakcija Bitcoin Depota nije povezan s cijenom Bitcoina. Na primjer, dok su cijene kriptovaluta padale od prvog tromjesečja 2022. do drugog tromjesečja, Bitcoin Depot je zabilježio porast količine transakcija na najvišu razinu svih vremena.

Glavna briga: Regulatorna revizija

Ima puno razloga za uzbuđenje s Bitcoin Depotom, zahvaljujući profitabilnosti i zamahu tvrtke. Međutim, postoji i razlog za oprez. Industrija Bitcoin bankomata mogla bi biti meta regulatora, budući da skeptici tvrde da se kripto bankomati često koriste za pranje novca. FBI je upozorio potrošače da Bitcoin bankomate često koriste loši akteri kako bi omogućili prijevaru. Prevaranti koriste bankomate da izvrše kripto zaokret u nizu zastarjelih prijevara gdje telefonom kontaktiraju žrtve koje ništa ne sumnjaju i traže od njih da polože novac na kiosku, a zatim ih prevare ili prisile da pošalju Bitcoin u svoj novčanik putem QR koda, često pod krinkom pomoći problematičnom rođaku i treba novac. Međutim, izvršni direktor Brandon Mintz kaže da tvrtka koristi opsežne mjere usklađenosti na svojim kioscima, uključujući programe poznavanja svog klijenta (KYC) i programe protiv pranja novca (AML). Tvrtka je izvijestila da koristi postupke kao što su zahtjev za identifikaciju, provjeru portfelja, provjeru OFAC-a i više prije olakšavanja transakcija.

Čak i ako je uporaba legitimna, neki kritičari kažu da kripto bankomati mogu koristiti potrošačima u nepovoljnom položaju (koji im se mogu obratiti jer nemaju pristup internetskim bankovnim računima) uz visoke naknade. Međutim, puno online kripto brokera također pogađa potrošače s visokim naknadama, tako da ne mislim da bi Bitcoin Depot trebao biti postavljen kao cilj u ovom području.

Zanimljiv profil rizika i nagrade

Kad sam prvi put čuo za bitcoin bankomat koji želi izaći na burzu 2022., bio sam pomalo skeptičan i mislio sam da su promašili ono što bi moglo biti velika isplata 2021. Ali trebao bih priznati kada kredit dospijeva, i Bitcoin Depot izgleda kao uzbudljivija prilika za ulaganje nego što sam isprva mislio. Tvrtka ostvaruje dobit na ne-GAAP osnovi i povećava prihode i dobit čak i sa širim kripto prostorom na medvjeđem tržištu, tako da zaslužuje priznanje za to. Opseg transakcija ostao je snažan iako je cijena Bitcoina pala, što ukazuje na to da bi ovaj posao mogao biti otporniji nego što bi se moglo pomisliti na prvi pogled. Nadalje, tvrtka ima mnogo mogućnosti za rast u budućnosti, kao što je opcija BD Checkout, koja korisnicima omogućuje kupnju Bitcoina na maloprodajnim mjestima bez korištenja bankomata. Također ima prilike za rast u obliku međunarodnog širenja i širenja u zemlje poput New Yorka, gdje još nije odobren za rad, ali bi mogao biti profitabilan.

Ovdje još uvijek postoje rizici, posebno s obzirom na potencijal da se industrija i tvrtka suoče s stalnim regulatornim nadzorom i činjenicu da je ovo ulaganje u ranoj fazi. Naposljetku, više sam raspoložen za Bitcoin Depot nego što sam očekivao prije nego što sam saznao više o tvrtki. Za ulagače tolerantne na rizik, mislim da predstavlja zanimljiv profil rizika i nagrade koji naginje prema pozitivnom.

Michael Burn Ima pozicije u Bitcoinu. Motley Fool ima pozicije i preporučuje Bitcoin i Coinbase Global, Inc. Politika otkrivanja podataka.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.