September 29, 2022


Deacon Jones izmislio je svoje ime – želio je nešto pamtljivije od Davida, svog imena – a zatim je izmislio izraz: Sack, za koji je Jones smatrao da je neophodan za širenje umjetnosti rukovanja kvoterbekom iza linije borbe, umjetnosti koju je Jones vrlo dobar u ali prije 1960-ih nije imao imenicu.

Jonesa, koji je umro 2013., citirala je u svojoj osmrtnici Kuća slavnih profesionalnog nogometa: “Razmišljao sam o tome i došao do izraza ‘otpustiti’.” Kao, znate, opljačkate grad – uništite to.”

Ovo nas dovodi do Gruzija Obrana, koja je prošle godine imala jednu od najrazornijih obrana u povijesti sveučilišnog nogometa, ove se godine vratila gore, skupivši samo 10 poena u svoje prve tri utakmice, od kojih sedam u posljednjim minutama protiv pričuva. Ovo je tijekom ere teških prekršaja, jer se čini da su bekovi najosjetljiviji na uništenje.

Međutim, kroz tri utakmice, evo ukupno Gruzije: jedna. Ovo nije iznimka: iako su se dodavanja povećala u sveučilišnom nogometu, vreće se ne povećavaju s ovim trendom. Postotak igranja dovršenih u vreći ove godine (5,5 posto) pao je za više od postotnog boda u odnosu na prošlu godinu (6,6 posto).

“To više nije igra”, rekao je trener Gruzije Kirby Smart. “Igra nije sjediti tamo i učiniti tipa metom za sjedenje.”

Postoji nekoliko očitih razloga:

• Više bekova ima sposobnost trčanja.

• Zločini zahtijevaju više ekspresnih dozvola.

• Obrane rade na borbi protiv širenja koristeći više obrambenih udaraca, što obično znači izbacivanje linebackera.


Georgia je lobirala kod Spencera Rattlera iz Južne Karoline za 42,9 posto svojih ispadanja, ali nije dobila otkaz. (Jeff Blake/USA Today)

Broj dodavanja u sveučilišnom nogometu skočio je u posljednjih nekoliko godina, kao što znaju svi koji su to gledali. Georgijin napad također je simbol toga, s 20,3 pokušaja dodavanja po utakmici u 2017. na 27,1 prošle sezone, a zatim skočio na 36,7 ove sezone. Ali stopa sack-a i stopa pritiska na QB-ove ostale su nepromijenjene, obje su pale ove godine, dok su prosječno vrijeme koje bek baca loptu i prosječni jardi prijeđeni u zraku pali:

FBS stope prolaznosti, posljednje četiri sezone

godina 2019 2020 2021 2022

Stopa regresije

52.0

52.3

52.5

52.8

omjer tlaka

31.6

30.9

31.4

28.6

omjer cista

6.3

6.5

6.6

5.5

sekundi za bacanje

2.86

2.78

2.79

2.7

zračna dvorišta

9.0

9.1

9.0

8.7

Torba je zanimljiva brojka i još nosi neku težinu. Bolje je nekoga izbaciti nego ne, s obzirom na izgubljenu jardu i mogućnost petljanja. Nema mnogo istaknutih videozapisa veznjaka koji bacaju loptu, a QB stresovi se ne prikazuju kao statistika koja se redovito koristi.

Ali obrane, shvaćajući koliko je teško doći do vreća, nisu ih gledale kao glavno mjerilo za dobivanje dovoljnog pritiska.

“To je evolucija igre”, rekao je Smart. “Naš je posao ometati i pritiskati sredinu, utjecati na sredinu. Ali to ne znači uvijek otpuštanje veznog igrača, što je jasno ove godine, bilo je teško učiniti.”

The Južna Karolina Igra je bila sjajan primjer gdje je igra stigla: Spencer Rattler, dvostruki bek Južne Karoline, proveo je utakmicu za petama, jureći na bacanja. Georgia je lobirala kod Rattlera za 42,9 posto onih koji su napustili školu. Ali Georgia nikada nije otpustila Ratlera.

KentuckyPobjeda Floride prije dva tjedna još je jedan dobar primjer: drmanje divljih životinja Aligatori bek Anthony Richardson, što ga prisiljava na dva presretanja koja mu lome leđa i općenito je neučinkovito. No, otkaz je dobio samo jednom.

Michigan lost edge brzoplet Aidan Hutchinson Za NFL draft, ali je i dalje sjajan u obrani ove godine, ne računajući na otkaz. Dok su Wolverinesi zabili sedam u uvodnoj utakmici protiv njih ColoradoImali su samo jedan protiv Havaja i nula protiv okon.

Alabama Superzvijezda Will Anderson ima samo dvije torbe, a Alabama je izjednačena s 45. mjestom na nacionalnoj razini u ovoj kategoriji. Ali grimizna plima još uvijek zauzima peto mjesto u obrani nacije.

To ne znači da torbe ne mogu biti važne nekim timovima. Arkansas Jahao sam 17 vodećih vreća širom zemlje u startu bez poraza, USC On ima 14 vreća, a Ole Miss ima 13 vreća na putu za svoju četvrtu po broju bodova obranu. Virginia Techčetvrtoplasirani branitelj naslova, imao je pet vreća u svojoj pobjedi 27-10 Bostonski fakultet Ali samo jedan u gubitku kada Stari Dominion.

No trend pokazuje da torbe postaju manje važne za igru ​​u cjelini. Sveučilišni nogomet se uglavnom razvio ravnom linijom, prednja traka postupno postaje sve popularnija, poprečna kočnica je gotovo nestala, a elementi Air Raida su praktično u svakom programu.

Ali reakcija na ovo je manje linearna. Više dodavanja nije djelomično značilo više vreća, rekao je Smart, jer timovi žele zaštititi ove igrače i također koristiti njihovu brzinu umjesto da ih tjeraju u džep. Njegova zvijezda je primjer: Stetson Bennett On je dvostruka prijetnja koja još nije otpuštena ove sezone.

Georgia će nastaviti pokušavati, kao i drugi programi. I dalje će se koristiti brza igra s pet igrača i dash. No angažirat će se i braniči koji špijuniraju veznjaka. A kada je napad poslati četiri ili pet primača na dodavanja, obrane će zadržati više braniča iza sebe i nadati se da će zaraditi dovoljno jednostavnim guranjem u džep, umjesto da se potpuno sruše.

Vreća nije umjetnost koja umire. Nasljeđe Deacona Jonesa u stvaranju izraza je sigurno. Ali Georgijin rekord u karijeri od 36 vreća – koji je postavio drugi igrač po imenu David (Pollack) – vjerojatno je jednako siguran.

(Gornja fotografija: Jeff Blake/USA Today)

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.