October 1, 2022


U kolovozu 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a – poznat i kao OFAC – uveo je sankcije Tornado Cashu, kripto-scrambleru koji miješa sredstva kako bi otežao ulaženje u trag njegovim izvorima. Usluge miješanja virtualnih valuta mogu se koristiti za pranje ukradenog novca, a američko ministarstvo financija kaže da je Tornado Cash obradio više od 500 milijuna dolara iz brojnih hakiranja i krađa na internetu. Kazne su sljedeće:

  • Sva imovina koja se trenutno nalazi u Tornado Cashu je zamrznuta.

  • Transakcije na Tornado Cash i s njega su zabranjene.

  • Sama ikona miksera je zabranjena (iako je nemoguće isključiti tehnologiju).

No dok su sankcije bile usmjerene na pranje novca, neki kripto entuzijasti smatraju da OFAC prekoračuje svoje ovlasti sankcioniranjem digitalne imovine, a ne osobe ili institucije. Kritičari sankcija zabrinuti su zbog njihovih implikacija na privatnost korisnika kriptovalute i mogućih budućih gašenja. U rujnu je šest pojedinaca osporilo te sankcije podnošenjem tužbe, koju je financirala kripto burza Coinbase, protiv američkog Ministarstva financija.

Evo što trebate znati o mikserima kriptovaluta i što bi ove vladine sankcije mogle značiti za vaša buduća ulaganja.

Dizajnirani su mikseri za kriptovalute, poznati i kao šalice ili mikseri Akcije na blockchainu Više privatnosti spajanjem podataka iz zasebnih transakcija. To sprječava bilo koga da može ući u trag izvoru određene imovine, što u biti čini transakcije anonimnima.

Usluge miješanja naplaćuju naknadu od obično 0,25% do 3% iznosa poslanog putem blendera. Iako mogu biti legalni ako su ispravno snimljeni, dospjeli su na naslovnice zbog svoje upotrebe u pranju novca i drugom kibernetičkom kriminalu.

Tornado Cash, na primjer, jedna je od prvih decentraliziranih aplikacija na Ethereum blockchainu koja nudi privatne transakcije i navodno “miješa” milijune ukradenih sredstava iz višestrukih internetskih krađa. Jednu od najvećih krađa koja je prebacivala novac kroz blender vodila je hakerska skupina koju je sponzorirala Demokratska Narodna Republika Koreja i koju je 2019. sankcioniralo Ministarstvo financija SAD-a.

Prema izvješću analitičke tvrtke za blockchain Chainalysis iz srpnja 2022., korištenje miksera je na najvišoj razini svih vremena, s 23% sredstava poslanih mikserima s adresa povezanih s nezakonitim aktivnostima.

Koje su kazne i kako se primjenjuju?

OFAC nameće ekonomske sankcije—sankcije koje djeluju kao sredstvo odvraćanja od zabranjenih aktivnosti—određenim zemljama, pojedincima i poslovnim subjektima. Najnovija kazna protiv Tornado Casha temelji se na popisima, što zahtijeva zabranu imovine u posjedu subjekta i zabranjuje transakcije s bilo kojim povezanim akterima.

OFAC ima posebne smjernice o kaznama za virtualne valute. Konkretno, svatko sa zabranjenom kriptovalutom mora prijaviti imovinu OFAC-u u roku od 10 radnih dana od zabrane kovanice i zabraniti pristup bilo kome drugome (dakle nema prodaje ili trgovine). Ako želite povući sredstva, morat ćete zatražiti posebno dopuštenje od OFAC-a.

U slučaju Tornado Cash-a, od 8. kolovoza 2022. američkim korisnicima više nije dopušteno slanje bilo kakvih sredstava putem miksera – niti vraćanje novca zaglavljenog na platformi – bez posebnog dopuštenja Ministarstva financija SAD-a. OFAC je napomenuo da bi to izgledalo pozitivno Prijave korisnika Oni žele povući svoj novac.

Kako su izdavatelji kriptovaluta i platforme odgovorili na sankcije?

  • U skladu s vladinim sankcijama, krug, izdavatelji USDC – A stablecoin Vezan za američki dolar – Zamrznite više od 75.000 USD imovine na platformi.

  • programeri uže (USDT)još jedan stablecoin temeljen na američkim dolarima, objavio je javnu izjavu da neće zamrznuti sve račune povezane s Tornado Cashom i da će pričekati službeni izravni zahtjev OFAC-a.

  • platforma za razmjenu Kraljica Piece Financira tužbu protiv Ministarstva financija SAD-a zbog sankcija, tvrdeći da je Ministarstvo financija prekoračilo svoje ovlasti zabranom programa, a ne samo pojedinačnih aktera.

Ne koristim Tornado Cash. Može li to utjecati na mene?

Za većinu korisnika sankcije na ovoj razini neće utjecati na njihovo ulaganje, ali ukazuju na mogućnost zatvaranja drugih kripto platformi koje se koriste za pranje novca.

Trenutno, Decentralizirane financije ili DeFi, Aplikacije poput blendera rade više poput Divljeg zapada nego Wall Streeta. One bi trebale raditi bez posrednika, ali nedostatak interne regulative može takve platforme izložiti zlouporabi i možda ih učiniti metom državnih propisa ili sankcija.

Budući da Tornado Cash radi na Ethereum blockchainu, ti događaji također mogu utjecati na Ethereum u cjelini. Ako bi vlada zahtijevala od revizora Ethereuma da, na primjer, blokiraju adrese Ethereuma na crnoj listi, a većina validatora bi to ispunila, to bi Ethereum zapravo učinilo reguliranijim. Vlada do sada nije postavila taj zahtjev, a nije jasno hoće li većina revizora udovoljiti da jest.

Kako mogu biti siguran da moja kripto imovina nije pogođena sankcijama?

“Provjerite jesu li proizvodi u koje ulažete potjecali od provjerenih i reguliranih pružatelja usluga”, kaže Catherine Dowling, voditeljica usklađenosti u Bitwise Asset Managementu.

Možda je primamljivo koristiti usluge koje obećavaju visoke povrate ili potpunu privatnost, ali te platforme nisu bez rizika. U decentraliziranom okruženju kriptovaluta posebno je važno ulagati u proizvode s dobrim rezultatima. Kazne za kršenje OFAC-ovih sankcija mogu varirati od pisma upozorenja do velike novčane kazne ili čak kaznene istrage.

Međutim, nemoguće je predvidjeti hoće li se usluga koristiti na nezakonit način. Usklađenost sa sankcijama također nije uvijek pod vašom kontrolom: dan nakon što je Tornado Cash kažnjen, anonimni korisnik poslao je male transakcije iz miksera na Ethereum račune visokog profila, a svi oni nisu mogli blokirati prijenose.

OFAC je rekao da je svjestan ove prakse, poznate kao uklanjanje prašine, te da neće dati prioritet provedbi protiv takvih primatelja. Ali ako ste primatelj, morate odbiti ili blokirati transakciju do Podnesite izvješće OFAC-u u roku od 10 radnih dana.

Što to znači za kriptovalute?

Kad je Tornado Cash kažnjen, vlada je zaplijenila sve njegove adrese i zamrznula imovinu povezanu s njim, potencijalno postavljajući standard za buduće vladine akcije protiv kriptovalute.

“Nastavit ćemo vidjeti točke napetosti između privatnosti i interesa nacionalne sigurnosti”, kaže Dowling. “Ali morat ćemo stvoriti bolje alate za rješavanje zloporaba.”

Sve dok ne budu postojali bolji alati za reguliranje proizvoda kao što je Tornado Cash, vladine sigurnosne mjere usmjerene na ciljanje nezakonitih aktivnosti mogle bi utjecati i na nevine korisnike ovih proizvoda.

Ni autor ni urednik nisu bili na položajima u gore navedenim investicijama u vrijeme objave.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.